Részlet a cikkből: Az alacsonyabb rangú beosztottaknál az a gyakorlat, hogy kényszerszabadságra küldik őket, de előtte már össze is pakolhatnak. Erre mondja a francia: "Le style, c'est l'homme!", azaz a stílus maga az ember.
A közszférát le kell egy kicsit építeni, mert túl sokan vannak, ezzel egyetértek. A szakembereket én megtartanám, ha együtt lehet dolgozni velük.
Az MSZP is ezt tette 2002-ben?
Jobbikos Anonim
Ezeket a mondatokat nagyon meggondolatlannak érzem. Tudom, hogy minden jobboldali sajtóorgánum ezt mondja, de attól még nem kell átvenni őket.
"A közszférát le kell egy kicsit építeni?" Hát ez mit is jelent?
A közszféra nagyon szerteágazó munkát végez. Az okmánykiadástól a fakivágás engedélyezéséig, a születés regisztrálásától a halotti bizonyítvány kiadásáig, az oktatás, a civil koordináció számos területét fogják össze.
Nagyon elnagyolt mondat, hogy le kell építeni. Ilyenkor illik megmondani, hogy mit ne csináljon a település? Ne készítse elő a döntéseket, ne hajtsa végre, vagy ne ellenőrizze? Itt csak konkrétumoknak van helye.
Dehát legyünk őszinték: Nem is erről van szó. Önök az önkormányzatokban személyi tisztogatásokat akarnak végezni. A Fidesz-Jobbik társaságnak nem tetsző köztisztviselőket le akarják cserélni SAJÁT EMBEREIKRE. Nem lesz itt leépítés, csupán tizedelés, vagy módszeres tisztogatás. A pozíciókat fogják újraosztani, mint ahogy Félegyházán is történt az elmúlt 3,5 évben. Iskolák élére pártkomisszárokat neveztek ki, a főbb beosztásokat megszerezték és saját embereiknek adták és most törvényesen is lehetőségük lesz a bosszúra, illetve a klientúra kiépítésére.
Szóval ne áltassuk magunkat és ne etessük a választót. A pozíciók lenyúlásáról van itt szó és nem tervszerű és célszerű leépítésról.
Nagyon kevés olyan elem van az írásodban, amellyel egyet lehet érteni, pedig igyekeztem ilyeneket találni.
A bíróságok a demokratikus jogállamokban a törvényhozó hatalomtól és a végrehajtó hatalomtól elkülönülten működnek. Orbánék ez ellen az évszázados tradíció ellen hajtanak, hajtottak végre merényletet, ez pedig a demokrácia alapelveit (hatalommegosztás elve, bírói függetlenség elve) rúgja fel. Ilyet csupán a dél-amerikai diktátorok merészeltek meg eddig. (Agusto Pinocet és társai, akiket a nemzetközi közösség (ENSZ, EBESZ, stb...) el is ítélt ezért.
Orbán diktatórikus hajlamainak nem tud gátat szabni.
A köztársasági elnök választása már Sólyom esetében is tisztességtelen, antidemokratikus színjáték volt. Mind Orbánról, mind Sólyomról sokat elmond, hogy sunyi módon játszották ki a választási rendszert. Most sem az a fő baj, hogy Schmidtet, egy pártkatonát, orbán talpnyalóját nevezi ki és választatja meg a bólogató többséggel, hanem az, hogy ezzel az alkotmányos kontroll legerősebb bástyáját, a köztársaság elnökét kipipálja a rendszerből. Schmidt nem fog ellenkezni egy-egy tisztességtelen, alkotmányellenes törvényjavaslat kapcsán. A parlament tehát nem konrtollálja Orbánt, a kötrársasági elnök sem, a bíróságok sem, a sajtó sem, tehát minden adott a diktatúra kiépítéséhez.
A Jobbik - nincs mese -, szélsőséges, nacionalista, rassista szervezet. Budaházy és társai csinálták a felfordulást, a jobbikosok és a fidesz ultrái tomboltak, gyújtogattak a középületeknél és tették mindezt Orbánék helyeslésével, akik még hergelték is a bandájukat a kordonbontással és hasonlókkal.
Nem lehet tehát senkinek sem kétsége, hogy milyen utcai terror lesz itt egy válság közepette.
Orbánék az önkormányzati választásokig még használják a népet, azután azonban megvalósítják az Orbánra mindig is jellemző külső és belső agressziót.
Nem baj, hogy nem értünk egyet. Ha ön azt mondja, hogy a Jobbik nem szélsőséges, akkor gondban lennék, ha egyetértenénk. Akkor tudnám, hogy valamit elszúrtam.
Részlet a cikkből: Az alacsonyabb rangú beosztottaknál az a gyakorlat, hogy kényszerszabadságra küldik őket, de előtte már össze is pakolhatnak. Erre mondja a francia: "Le style, c'est l'homme!", azaz a stílus maga az ember.
A közszférát le kell egy kicsit építeni, mert túl sokan vannak, ezzel egyetértek. A szakembereket én megtartanám, ha együtt lehet dolgozni velük.
Az MSZP is ezt tette 2002-ben?
A netről: [color=blue]"A parlamentben állítólag az a házelnöki gyakorlat, mely szerint bejelentik a tévéközvetítés végét és azt, ha nem lesz több szavazás. Ez esetekben ráadásul két perc ún. rtechnikai szünetetr1; rendelnek el, hogy azalatt kivonuljanak a képviselők.
A képviselők többsége önkormányzati tisztségviselő is, így csak hétfő délutánonként, néhány órára ülnek be a Parlamentbe, a szavazások erejéig."[/color]
Ez is érdekes. Mennyit lehet hiányozni a parlamentből?
Ezután jön egy kibontakozás, az emberek ismét normális világot akarnak, tehát a baloldalt találják meg. Hogy ez az MSZP lesz-e, vagy Gyurcsány Ferenc új pártja, az kérdés. Mindenesetre a történelem eddigi menete ezt a forgatókönyvet valószínűsíti.
Ez nekem álomnak tűnik. Én azt látom, hogy az MSZP nagyon hamar és nagyon könnyen az SZDSZ sorsára juthat. Számomra ez valóban csak annyiban jelentene sajnálatot, hogy ellenzékre valóban szükség van. Kontrollra. De! Mivel a 2/3 miatt az "ellenzék" kifejezés immáron képletes fogalommá vált, ezért ez a 4 év nem is az ellenzéki oldal kontrolljáról fog szólni - szerintem.
Ha a Fidesz jól csinálja, amit csinálni fog és az megegyezik a választóinak akaratával, akkor nem lesz baj. A baj akkor lehet, ha a választói ellen hoz törvényeket, kvázi a 2/3-nyi szavazótábora ellen.
A parlament létszámának csökkentése szerintem indokolt, a közszférán belüli vezetők fizetéseinek maximalizálása szerintem indokolt. Az Alkotmánybíróság objektív működése körüli átalakításokat nem helyeslem. A Köztársasági elnök Fideszes hovatartozását nem helyeslem. Szigorúan objektívnek és pártatlannak kellene lennie, vagyis olyan személynek, akit az ellenzék is egyhangúan elfogad.
Az alkotmány módosítása szükségszerű, az hogy nem 4/5-öd, hanem 2/3 kell hozzá - nem helyeslem.
Hozzá kell tennem: ha jó irányba mennek a dolgok, akkor esetleg jó is a 2/3, mert sokszor akadálya volt a megszavazásnak, hogy az ellenzék lesöpörte.
Gyakorlatilag most azt akadályozzák meg, hogy visszakapják az MSZP-től azt a vétójogot, ami az előző ciklusban sokszor előfordult. Mondom: ha jó irányba mennek a dolgok,akkor nekem ezzel sincs bajom.
Az igazságszolgáltatás rendszerét már régen felül kellett volna vizsgálni. Pártatlan, elfogulatlan, szakszerű, gyors bírósági ítéletek kellenek. Komoly problémák vannak jelenleg az igazságszolgáltatás körül. Kulcsár ügy, Móri ügy,...stb. A bírák egy része alkalmatlan, rossz ítéletek sora, nem betartott határidők, elhúzott perek. Ennek kimondása eddig tabu volt. A jövőben talán a bírák munkáját is nem félévente, hanem állandó jelleggel értékelik. Tegnap az Estében szó volt róla, hogy már elküldtek pár bírót, akik nem végeztek jó munkát.
Nagyon sok jó bíró van. Őket meg kell becsülni anyagilag. Ahol korrupció derül ki, vagy alkalmatlanság sok téves ítélet után, ott lépni kell. Az igazságszolgáltatás objektivitásába vetett hitet meg kell erősíteni.
A kettős állampolgársággal nincs semmi baj.
A pálinka főzés engedélyezése Magyarországon - az egy érdekes
Panem et circenses.
("kenyeret és cirkuszt"
A Jobbik talán megtalálja a helyét, talán nem. Nem hiszem hogy felvállalja a szélsőséges elemeket. A TV ostromnál nem Jobbikosok ostromoltak, hanem a szélsőségesek. Ezt jó lenne külön választani,mert ez így nem igaz.
Viszont, amikor a Fidesz hívta ki az embereket Öszöd után, ott azok az emberek voltak kinn az utcákon és kaptak gumilövedéket emlékbe a testükbe lőve, amiből létrejött a JOBBIK. Tehát a népellenes tevékenység összefogást hoz a társadalomban. A 2006-os zavargások okozója az MSZP volt.
Hogy mit hoz a jövő? Azt még nem tudhatjuk.
Legyen békés ez a 4 év ne legyen miért kimenni az embereknek az utcára.
'89 óta a nép élt többször a szabad tüntetés lehetőségével, amikor a nép elégedetlen volt. Volt itt taxis blokád is,ami az első komoly helyet volt. Szóval nem lehet bármelyik kormánynak olyan döntéseket hoznia, ami ellen a nép jogosan fellázadhat. A parlament minden egyes képviselőjének a magyar nép érdekét kell képviselnie, ezért vannak ott. Nem másért.
Anonim írta:
Sok mindenben egyet tudok érteni. (A belinkelt cikk jó, a commentek is jók.)
A kijózanodás úgy vélem, hogy még nagyon messze van. Az őszi választások is eldönthetik, hogy lesz-e váltópárt Magyarországon 2014-ben, vagy sem. Az MSZP ha nem tud megszerezni konkrét polgármesteri helyeket nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken, akkor az előny a Jobbikhoz és az LMP-hez képest csökken. A parlamenti munka játszóterét a Fidesz határozza meg most 4 évig. Ha tetszik, ha nem.
Az, hogy ez kitart-e majd 2014-ig, azt nem tudom megjósolni. Az biztos, hogy Öszöd után az MSZP is kihúzta a kormányzást a ciklus végéig.
Mindig ősszel jöttek eddig a gondok.
Ami nekem problémát jelent a jelenlegi parlamenti demokráciát illetően:
A képviselőket úgy választották meg a polgárok, hogy majd az ő helyi érdekeiket fogják képviselni a parlamentben. Ez így is lenne helyes. Ezt viszont eddig átírta mindig a párt fegyelem. Hallatszik, amikor bekiabál szavazás előtt valaki, hogy "nem", azt akkor tudjuk, hogy mit fog jelenteni.
Kíváncsi leszek, hogy ez hogyan fog alakulni a jövőben mind kormányzó, mind ellenzéki oldalon.
Jó lenne, ha ez a 4 év nem párt csatákról szólna, hanem országépítésről. Jó lenne,ha az emberek nem szegényednének tovább. Az utóbbi 4 év szerintem nagyon lesüllyesztette az egész országot.Még most sem látom, mikor lesz nálunk Euro, ami egy mérföldkő lenne az ország gazdasági helyzetében.
Jobbikos Anonim
Ui:
Rábukkantam a '89-es MSZMP PB üléseinek hangfelvételeire. Ha kéri valaki, akkor megadom a linket, hol lehet meghallgatni. Így az egész rendszerváltás körüli eseményekről korhű és valós képet lehet kapni. Ki milyen szerepet játszott akkor.
Miért lett "népfelkelés"-ként átnevezve és bejelentve az '56-os forradalom és szabadságharc. Kik és miért hívták be az oroszokat segíteni. Érdekes a történet.
A Fideszt úgy tűnik, nem zavarja az ami önt. A képviselői létszámcsökkentés egyértelműen a "polgárközeliség" uniós elvei ellen hat. Pontosan az látszik, amit már sokszor elmondtam. A Fidesz HASZNÁLJA az állampolgárokat addig, amíg szüksége van rájuk. Választások, népszavazások, stb... Utána azonban csak nyűgnek tekinti az őt legitimáló állampolgárt. Ennyire látványosan még a Horthy, vagy a Rákosi rendszer se útálta saját választóit. Ezért fog erkölcsileg gyorsan leépülni és megbukni az Orbán-rezsim.
Az lehet, hogy mesterségesen életben tartják, de az utolsó évben már ótiási lesz az elégedetlenség és a "népharag". Akkor majd kíváncsi vagyok a most az anarchisták védelmezőjeként tündöklő Fidesz reakciójára. Hagyják-e, hogy a szélsőségesek újra ostrom alá vegyék a fontos középületeket? Azt hiszem, hogy nem.
Az ellenzék jövője? Először a Fidesz bukása után a Jobbik jön. Az emberek méginkább akarják az erős (agresszív) vezetést. A Jobbik a neonáci hagyományokat követve ismét megtalálja és kinevezi az ellenséget, amelyet ki kell irtani: zsidók, cigányok, kommunisták. Mindenről ők tehetnek ugyanis a jobboldali retorika szerint.
Az emberek azonban ebből is kiábrándulnak, ugyanis rájönnek, hogy bármikor a jobbik "célkeresztjébe" kerülhetnek ők is, ha nem eléggé lelkesednek a leszámolásokért.
Ezután jön egy kibontakozás, az emberek ismét normális világot akarnak, tehát a baloldalt találják meg. Hogy ez az MSZP lesz-e, vagy Gyurcsány Ferenc új pártja, az kérdés. Mindenesetre a történelem eddigi menete ezt a forgatókönyvet valószínűsíti.
Az emberek nem szegényedhetnek tovább? Ez igencsak optimista kijelentés, most, hogy Orbán hatalomhoz jutott. Van egy rossz hírem: dehogynem! A kereszténység és ezáltal a jobboldal egyáltalán nem harcol az ember-ember közötti különbségek lefaragásáért, hiszen a Biblia és a kereszténység egyik alaptétele, hogy a szegény maradjon szegény, a gazdag pedig legyen gazdag.
Tehát egy magát kereszténynek beállító párt nem tehet ez ellen és nem is akarhat mást.
(Ha akarja, szívesen beszélek arról, hogy a kereszténység és annak alaptörvénye a Biblia hogyan támogatja a rabszolgaságot, hogyan erőlteti a szegényekre az engedelmességet és rendeli alá őket a gazdagoknak, mindezt "Isten" akaratából.
A Fidesz amit tud, azt elspájzolja magának, mint az történt 1998 és 2002 között is. A nép pedig főzheti a pálinkát, amely Orbán szerint a szabadság záloga.
Sok mindenben egyet tudok érteni. (A belinkelt cikk jó, a commentek is jók.)
A kijózanodás úgy vélem, hogy még nagyon messze van. Az őszi választások is eldönthetik, hogy lesz-e váltópárt Magyarországon 2014-ben, vagy sem. Az MSZP ha nem tud megszerezni konkrét polgármesteri helyeket nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken, akkor az előny a Jobbikhoz és az LMP-hez képest csökken. A parlamenti munka játszóterét a Fidesz határozza meg most 4 évig. Ha tetszik, ha nem.
Az, hogy ez kitart-e majd 2014-ig, azt nem tudom megjósolni. Az biztos, hogy Öszöd után az MSZP is kihúzta a kormányzást a ciklus végéig.
Mindig ősszel jöttek eddig a gondok.
Ami nekem problémát jelent a jelenlegi parlamenti demokráciát illetően:
A képviselőket úgy választották meg a polgárok, hogy majd az ő helyi érdekeiket fogják képviselni a parlamentben. Ez így is lenne helyes. Ezt viszont eddig átírta mindig a párt fegyelem. Hallatszik, amikor bekiabál szavazás előtt valaki, hogy "nem", azt akkor tudjuk, hogy mit fog jelenteni.
Kíváncsi leszek, hogy ez hogyan fog alakulni a jövőben mind kormányzó, mind ellenzéki oldalon.
Jó lenne, ha ez a 4 év nem párt csatákról szólna, hanem országépítésről. Jó lenne,ha az emberek nem szegényednének tovább. Az utóbbi 4 év szerintem nagyon lesüllyesztette az egész országot.Még most sem látom, mikor lesz nálunk Euro, ami egy mérföldkő lenne az ország gazdasági helyzetében.
Jobbikos Anonim
Ui:
Rábukkantam a '89-es MSZMP PB üléseinek hangfelvételeire. Ha kéri valaki, akkor megadom a linket, hol lehet meghallgatni. Így az egész rendszerváltás körüli eseményekről korhű és valós képet lehet kapni. Ki milyen szerepet játszott akkor.
Miért lett "népfelkelés"-ként átnevezve és bejelentve az '56-os forradalom és szabadságharc. Kik és miért hívták be az oroszokat segíteni. Érdekes a történet.
Szerkesztette: Anonim - 2010.06.22
Anonim írta:
Van egy rokonom, aki szintén az SZTE-n tanul. Büszkélkedett vele, hogy egyetemre jár.Az ő esetében kiderült, hogy a 3 éves BA képzés,amire ő jár, az egy főiskolai diplomát ad. A legmagasabb iskolai végzettsége nem egyetemi, hanem főiskolai lesz. Most hogy erre rádöbbent, otthagyta vizsga után és átmegy másik szakra újra elsősnek. Az egyetemi képzés 5 éves, tovább tart, most bosszankodik hogy elment 1 éve. Pl. jogból a polgári jog "csak" 5 féléves, mellette van még 10 tárgy mellé.
Amire Ön jár,az akkor más. Elnézést a tévedésért.
A "megismerés" filozófiájában csak azért bátorkodnék kicsit vitatkozni, mert a parlamentbe frissen bekerült képviselők (elég sokan vannak újak) csak ezután fognak tapasztalatot szerezni. Én azt nem tudom elfogadni, hogy például nekik sem kellett volna bekerülniük, mert nincs meg hozzá a kellő tapasztalatuk.
Az majd kialakul. Ahogy a német idealizmus képviselői is mondják.
Ez szerintem érvényes helyi szintű leendő képviselőkre is.
Jobbikos Anonim
Igen, ez egyetemi képzés, egyetemi diplomával. Kiskunfélegyházáról ketten járunk a mesterképzésre, az országból összesen tizennégyen. Így Félegyháza túl van reprezentálva. Szinte minden példát Félegyházáról hozunk. Már a tanárok is kérdezik, hogy nálunk hogy van.
Lehet, hogy félreértett. A parlamenti képviselőknél (önkormányziaknál is) én elsősorban a politikai képzés hiányát látom fontosnak és csak másodsorban a tapasztalathiányt. A kettő közül legalább az egyiknek meg kellene lennie. Képzetlen és tapasztalatlan képviselőkkel a saját pártvezetésük bármit megszavaztathat, mint ahogy látjuk is. Az már csak a pártvezetés korrektségén múlik, hogy milyen döntésekre késztetik a hozzá nem értő frakciót.
Az MSZP frakció mindig zavarosan működik, ugyanis sok eltérő véleményből áll össze a végső kép. Viták, ellentétek, érvek csatáznak.
A Fidesz frakcióban ilyen kérdés nincs. Ott rend van. A vezér megmondja, hogy mi lesz a közös álláspont, a szavazás (ha egyáltalán van), már csak formalitás. Igazi belső diktatúra van, ez biztosítja a rendet.
Én a kaotikus, de demokratikus pártokat jobban szeretem, mint a vezér és bábjai rendpárti formációját. De ez nyilván az én álláspontom. Az MSZP-t azért kedvelem minde hibája ellenére, mert hagyja gondolkodni a tagjait, képviselőit.
A legutóbbi választások azt bizonyítják, hogy Európa gazdaságilag nehéz helyzetben lévő népei (pl.: magyarság) a diktatórikus hajlamú, vagy nyiltan tekintélyuralmi pártjait választották. Ez a kapitalizmusban mindig így van, szinte már törvényszerű. Adolf Hitlert, vagy Francisco Franco-t, vagy Benito Mussolinit is a gazdasági válság hozta felszínre. A világ azonban gyorsan észhez tér és ismét rájön (a maga kárán), hogy az erőszakos vezetők és erőszakos pártok úgy "orvosolják" a gondokat, hogy tragédiát okoznak.
Magyarországon is meg fog történni rövid időn belül ez a kijózanodás. Ezért nem kellene Orbánnak és társainak örök időkre berendezkedniük. 2 év múlva már nem ők lesznek a legnépszerűbbek, sőt...
Van egy rokonom, aki szintén az SZTE-n tanul. Büszkélkedett vele, hogy egyetemre jár.Az ő esetében kiderült, hogy a 3 éves BA képzés,amire ő jár, az egy főiskolai diplomát ad. A legmagasabb iskolai végzettsége nem egyetemi, hanem főiskolai lesz. Most hogy erre rádöbbent, otthagyta vizsga után és átmegy másik szakra újra elsősnek. Az egyetemi képzés 5 éves, tovább tart, most bosszankodik hogy elment 1 éve. Pl. jogból a polgári jog "csak" 5 féléves, mellette van még 10 tárgy mellé.
Amire Ön jár,az akkor más. Elnézést a tévedésért.
A "megismerés" filozófiájában csak azért bátorkodnék kicsit vitatkozni, mert a parlamentbe frissen bekerült képviselők (elég sokan vannak újak) csak ezután fognak tapasztalatot szerezni. Én azt nem tudom elfogadni, hogy például nekik sem kellett volna bekerülniük, mert nincs meg hozzá a kellő tapasztalatuk.
Az majd kialakul. Ahogy a német idealizmus képviselői is mondják.
Ez szerintem érvényes helyi szintű leendő képviselőkre is.
A nyelvtanulás egyébként is a modern kor "szent tehene". Ebben teljesen osztom az egyik filozófiaprofesszorom álláspontját: ha valaki három év kemény munkájával megtanul németül, angolul, vagy spanyolul, akkor tud egy nyelvet az ottani takarítónő szintjén,
Dr. Tancsa János nem leszek. Az ügyvédek, orvosok így különböztetik meg magukat a többi embertől, de jelentősége nem sok van. A filozófia más műfaj. Nálunk nincs Dr. Arisztotelész, vagy Dr. Nietzsche. Arisztotelész van és Nietzsche. A bölcsészeknél nincs rangkórság. Ezért is szimpatikus ez a terület.
Elnézést, de ez hozzám íródott,ezért csak válaszolok.
A mai világban sajnos nagyon kicsi az esély arra, hogy valaki nyelvtudás nélkül jó munkahelyet találjon. Talán a közszférában még nem feltétel, de a versenyszférában már igen.
Tulajdonképpen ez akkor nem egyetemi végzettséget ad, csak az oktatás van az egyetemen.(akkor tévedtem,elnézést) Ez egy 3 éves levelező mester képzés akkor.(főiskolai szintű másoddiploma)De ott van a lehetőség, hogy Phd-t le lehet tenni,szerintem érdemes.
Beszéltünk az "új seprű jól seper" elméletről.
A német idealizmus egyik tétele, ha jól tudom: "Az egymásra vonatkozás meg kell, hogy előzze a tapasztalatot, mert a tapasztalat a megismerés egyik formája és már előfeltételezi az egymásra vonatkozás lehetőségeit."
Tehát az én értelmezésemben hagyni kell az egyént, hogy tapasztalatot tudjon szerezni, és utána beszélhetünk tudásról.
Így van?
Jobbikos Anonim
Ez nagyon is egyetemi szintű mesterképzés és nem főiskolai szintű másoddiploma. Van azonban egy törvény, amely 40 év fölött nem kér nyelvvizsgát. Én pedig sajnos már elmúltam 40, sőt...
Platón szerint bizonyos életkor alatt nem is szabad filozófiát tanulni és tanítani, mert nincs meg az élettapasztalat. Hát... igaza volt az öregnek. 73-an indultunk neki a filozófia BA-nak és hároman szereztünk diplomát. (Nyolcan átmenekültek a vallástudományra, mert az egyszerűbbnek tünt.) Én egy ideig párhuzamosan foglalkoztam a vallástudománnyal (meg kell ismerni az ellenfelet), és most is foglalkoztat a téma. Egy könyvet szeretnék írni a vallás ártó hatásáról, de még csak a vázlatoknál tartok.
Úgy tudom, hogy a Pannon Egyetem félegyházi képzése másoddiplomás képzés és levelező. Valójában politikai tanácsadó-képzés - ha jól informálódtam.
A SZTE-n nappalira járok és az utolsó évre fordulok rá. Meglátjuk.
A nyelvtudás jó dolog, ha valaki turistáskodik egy országban, de keveset ér (közép- és felsőfokon is), ha elvont témát, vagy konkrét szakterületet kell tanulmányozni. Sok fiatal kénytelen a diplomája érdekében lovári vagy eszperantó nyelvet tanulni, de a legtöbben semmire sem mennek vele. Elrettentő példa, hogy egy lováriból nyelvvizsgázó fiatalnak a filozófiatanár fordítási gyakorlatként Szókratész védőbeszédének részletét adta. A srác kénytelen volt visszaadni a feladatot.
A tapasztalatról: Nézze, itt két szempontot kell figyelembe venni.
1. Aki újként (ismeret és tapasztalat nélkül) akar belépni a politika porondjára, annak érdeke, hogy tapasztalatot szerezzen. Az kétségtelen, hogy neki előnyös.
2. A várospolgár számára a tapasztalatlan és képzetlen képviselő jelentős hátrányokat okoz. Egyrészt azzal, hogy elméleti megalapozás nélkül évekig tart a tapasztalatgyűjtés és addig számtalan lehetőség veszik el, másrészt azzal, hogy a tapasztalat sokszor ellentmond a tanultaknak, tehát a képviselő a rossz megoldásokat sajátítja el empirikus (tapasztalati) úton. Egyszerűbb és célszerűbb először megtanulni a betűvetést és utána kísérletezni az olvasással, mint fordítva.
A nyelvtanulás egyébként is a modern kor "szent tehene". Ebben teljesen osztom az egyik filozófiaprofesszorom álláspontját: ha valaki három év kemény munkájával megtanul németül, angolul, vagy spanyolul, akkor tud egy nyelvet az ottani takarítónő szintjén,
Dr. Tancsa János nem leszek. Az ügyvédek, orvosok így különböztetik meg magukat a többi embertől, de jelentősége nem sok van. A filozófia más műfaj. Nálunk nincs Dr. Arisztotelész, vagy Dr. Nietzsche. Arisztotelész van és Nietzsche. A bölcsészeknél nincs rangkórság. Ezért is szimpatikus ez a terület.
Elnézést, de ez hozzám íródott,ezért csak válaszolok.
A mai világban sajnos nagyon kicsi az esély arra, hogy valaki nyelvtudás nélkül jó munkahelyet találjon. Talán a közszférában még nem feltétel, de a versenyszférában már igen.
Tulajdonképpen ez akkor nem egyetemi végzettséget ad, csak az oktatás van az egyetemen.(akkor tévedtem,elnézést) Ez egy 3 éves levelező mester képzés akkor.(főiskolai szintű másoddiploma)De ott van a lehetőség, hogy Phd-t le lehet tenni,szerintem érdemes.
Beszéltünk az "új seprű jól seper" elméletről.
A német idealizmus egyik tétele, ha jól tudom: "Az egymásra vonatkozás meg kell, hogy előzze a tapasztalatot, mert a tapasztalat a megismerés egyik formája és már előfeltételezi az egymásra vonatkozás lehetőségeit."
Tehát az én értelmezésemben hagyni kell az egyént, hogy tapasztalatot tudjon szerezni, és utána beszélhetünk tudásról.
Így van?
Az "anyanyelvi szint" tényleg poén volt.
A filozófia igazi (holt)nyelve egyébként sem a latin, ugyanis a keresztény kultúra inkább csak elvett a filozófiából, mint hozzátett. Nekem jó lett volna ógörögül beszélnem (anyanyelvi szinten) , de engem leginkább a társadalomfilozófia, valamint az etika és morálfilozófia érdekelt, az pedig a görögöknél csak elvétve fordul elő.
A nyelvtanulás egyébként is a modern kor "szent tehene". Ebben teljesen osztom az egyik filozófiaprofesszorom álláspontját: ha valaki három év kemény munkájával megtanul németül, angolul, vagy spanyolul, akkor tud egy nyelvet az ottani takarítónő szintjén, de Hegel, Laplace, vagy akár Marx munkáiból egy kukkot sem ért. Tehát a fordítást végezzék a fordítók. Ők értenek hozzá. Három, nyelvtanulásra pazarolt év alatt korszakos művet lehet írni bármilyen témáról.
És még egy reakció: A filozófiában a másik legfontosabb érték a nem tudás tudása. Az, hogy az ember tisztában van saját korlátaival. Aki tudja, hogy mennyi mindent nem tud és nem is fog megtudni soha a világról, az elért a bölcsesség első fokára. Erről van is egy idézet:
" Az a baj a világgal, hogy az okos emberek mindig bizonytalanok, a hülyék meg mindig magabiztosak. "
Ez egy poén volt, most láttam. (egy holt nyelv,mint anyanyelv...)
Látatlanban elismerem, hogy minden tudományban messze az én szintem fölött áll.
Nem hinném, hiszen ha jól olvastam az üzenőfalon,amit valakinek írt, akkor Önnek már csak két vizsgája van hátra az egyetemen (SZTE-ÁJK?), és lehet hogy dr. lesz a neve előtt. Az pedig egy jó dolog.
Én a filozófiát nem szerettem, csak közepes voltam belőle mindig.Ezért becsülöm a kitartásáért a tanulásban.Sok sikert kívánok a vizsgához.
De megyek, mert megígértem hogy nem szólok bele..., az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.
Rendben. Még mielőtt engem nevezne valaki modortalannak, jelzem hogy ezután tényleg nem kívánok hozzászólni a "Mi folyik itt" című topichoz (csak ha megszólíttatnak).
Jobbikos Anonim
Ui:
Ha igény van rá, akkor az egyenlőség kedvéért létrehozhatunk egy jobboldali topicot. Nekem is vannak olyan érdekfeszítő témáim, amit szeretnék megosztani a kedves olvasókkal, és várom majd bárkinek (pártállástól függetlenül) a hozzászólását.
Esős délután van, magas a páratartalom, engem álmosít. Sikeresebb munkavégzésem érdekében olvastam a Szépoldal, ezen hozzászólási rekordot döntögető oldalát.
Én csak bátorkodtam alátámasztani, hogy Tancsa úr, valóban nem modortalan. A keresőben elsőnek megtalált linket annak bizonyításául másoltam át, hogy nem modortalan.
Laza feltöltődésnek szántam az olvasóknak.
Való igaz, új hozzászólásként akárki és akármire gondolhatott.
Álmos anonim rögtön felébredt, és bocsánatot kér.
Kérem a leírtakat enyhítő körülményként figyelembe venni!
Anonim írta:
Non schole, sed vitae discimus.
et
Quicquid discis, tibi discis.
Jobbikos Anonim
/Más is tanult latint.Lehet hogy éppen Szegeden./
Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.
és
Bármit tanulsz, magadnak tanulod.
Kétség sem férhet hozzá, hogy az ön latintudása anyanyelvi szintű. Én nem tanultam latinul, de Aquinoi Tamás, vagy Abelard filozófiájában némi latin ismeret szükséges.
Ne erőlködjön a bizonyítással. Látatlanban elismerem, hogy minden tudományban messze az én szintem fölött áll.
Remélem, így megfelel. Ebből nem csinálok hiúsági kérdést.
Nos, ez már egy diplomatikus, politikusi hozzászólás volt. Értékelem.
De amint írtam, hagyom kibontani a téma szerinti mondanivalónak a helyet.
Jobbikos Anonim
Rendben. Még mielőtt engem nevezne valaki modortalannak, jelzem hogy ezután tényleg nem kívánok hozzászólni a "Mi folyik itt" című topichoz (csak ha megszólíttatnak).
Jobbikos Anonim
Ui:
Ha igény van rá, akkor az egyenlőség kedvéért létrehozhatunk egy jobboldali topicot. Nekem is vannak olyan érdekfeszítő témáim, amit szeretnék megosztani a kedves olvasókkal, és várom majd bárkinek (pártállástól függetlenül) a hozzászólását.
Anonim írta:
Non schole, sed vitae discimus.
et
Quicquid discis, tibi discis.
Jobbikos Anonim
/Más is tanult latint.Lehet hogy éppen Szegeden./
Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.
és
Bármit tanulsz, magadnak tanulod.
Kétség sem férhet hozzá, hogy az ön latintudása anyanyelvi szintű. Én nem tanultam latinul, de Aquinoi Tamás, vagy Abelard filozófiájában némi latin ismeret szükséges.
Ne erőlködjön a bizonyítással. Látatlanban elismerem, hogy minden tudományban messze az én szintem fölött áll.
Remélem, így megfelel. Ebből nem csinálok hiúsági kérdést.
Anonim 2010.09.06 Jól hallottam a rádióban jegyző asszonyunktól? Mind a 10 körzetben tudott jelöltet állítani az MDF?
Tancsa János 2010.09.06 Anonim!
Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmünket. Én is elgondolkodtam a dolgon és le is írtam a gondolataimat város-ügyben.
Mégegyszer köszönöm.
Anonim 2010.09.05 Pogonyi Judit beírását ajánlom figyelmetekbe: Mi lesz veled Félegyháza fórumtémánál:
"Legyetek szívesek megírni, törvény szerint, illetve a Ti véleményetek szerint mitől lesz város egy településből?
Van erre a népességen kívül, valami más kitétel is?
Tancsa János 2010.09.05 Anonim!
Anonim írta, hogy a HTV-ben lesz egy ilyen műsor. Ott pedig ritkán (sem) kap szót csak Fideszes "politikus".
A műsor idejéről kérdezze Anonim-társát.
Anonim 2010.09.05 Tancsa úr! Ön azt is tudni vélte, név szerint, ki nyilatkozik, és, hogy eü. szakember.
Csak ahhoz nem írt megjegyzést, az Isten áldja meg! mikor kerül adásba a hírTV-n a célpont.
Anonim 2010.09.05 Kórház-téma a hírtévében? Hol olvastad? a napi műsorismertetőben nincs benne, és 18-kor más nevű műsor kezdődik.
Tancsa János 2010.09.05 Az (ál)HírTv biztosan pontos képet fog adni. Az már csak olyan...
Bizonyára Kapus úr fog nyilatkozni, mint egészségügyi szakember...
Szavazás
Rádió
Válaszd ki a rádiót a listából, és kattints az OK gombra